آپاندیسیت یک وضعیت پزشکی است و با التهاب آپاندیس که یک اندام کیسهمانند کوچک در سمت راست پایین شکم بوده، مشخص میشود. این التهاب معمولاً به دلیل انسداد آپاندیس، اغلب توسط مدفوع، جسم خارجی یا عفونت رخ می دهد.
علائم شایع آپاندیسیت شامل درد شکمی است که معمولا از اطراف ناف شروع میشود و سپس به سمت راست پایین شکم منتقل میشود. در صورت عدم درمان، آپاندیسیت میتواند منجر به عوارضی مانند پارگی آپاندیس شود که ممکن است منجر به عفونت جدی به نام پریتونیت شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مشکل و شناخت علائم انواع آپاندیسیت تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس چیست؟
آپاندیس یک عضو کوچک به شکل لولهای است که به لوله گوارش متصل است و در انتهای روده بزرگ، نزدیک ناحیهای به نام سکوم در سمت راست پایین شکم قرار دارد. آپاندیسیت یا التهاب آپاندیس، یک وضعیت بدخیم پزشکی است که در آن آپاندیس دچار التهاب شدید همراه با درد مزمن میشود. آپاندیسیت معمولا با درد شکم شدید، تورم و حساسیت در ناحیه شکم، تب، تهوع و استفراغ همراه خواهد بود. اگر آپاندیسیت به طور صحیح درمان نشود، میتواند به التهاب شدید و ترکیدن این عضو منجر شود که در ادامه ممکن است عفونت شدید شکمی را رقم بزند که وضعیتی بسیار جدی و خطرناکی است.
درمان آپاندیسیت معمولاً شامل جراحی آپاندیس با لاپاراسکوپی است که به آپاندکتومی معروف است. این جراحی معمولاً در اسرع وقت پس از تشخیص، برای جلوگیری از عوارض و کاهش علائم انجام میشود.
علائم آپاندیسیت چیست؟
به طور کلی، آپاندیسیت برای افراد دارای علائم مختلف است که البته اغلب افراد درد شدید در ناحیه پایینی شکم را به طور مشترک تجربه خواهند کرد. در ادامه با برخی از متداول ترین علائم آپاندیسیت آشنا شوید.
- تب و گرگرفتگی (احساس سوزش درونی)
- اسهال یا یبوست
- تهوع و استفراغ
- افزایش ضربان قلب
- کمبود اکسیژن و سختی تنفس
- درد ناگهانی و شدید در ناحیه پایین شکم، معمولاً در سمت راست شکم (در ناحیه زیر ناف) که تا نزدیکی استخوان سینه سمت راست کشیده میشود.
آپاندیسیت حاد
آپاندیسیت حاد وضعیتی بسیار اورژانسی است که در آن، آپاندیس به مقدار بسیار زیادی ملتهب شده و دارای یک انسداد شدید است و در این میان عفونتی را ایجاد و به خون منتقل میکند که علائم ناخوشایندی را برای فرد رقم میزند.
آپاندیسیت حاد، نیاز به درمان فوری دارد. اگر این وضعیت بدون درمان مناسب پیش برود، آپاندیس ترکیده و باعث عفونت شدید شکمی میگردد که وضعیتی خطرناک و حیاتی است. درمان آپاندیسیت حاد معمولاً شامل جراحی لاپاراسکوپی برای برداشتن آپاندیس التهابی توسط بهترین جراح لاپاراسکوپی در تهران است، و بسته به شرایط فرد ممکن است نیاز به داروهای ضد التهاب، آنتیبیوتیک و مراقبتهای پس از جراحی داشته باشد.
آپاندیسیت مزمن
آپاندیسیت مزمن یک وضعیت نادر است که در آن آپاندیس به طور مداوم یا دورهای التهاب پیدا میکند. این وضعیت به صورت تکراری البته با فاصلههای زمانی طولانی، به طور مداوم یا دورهای، تکرار میشود. علائم آپاندیسیت مزمن ممکن است شبیه به آپاندیسیت حاد باشد، اما گاها این موارد خفیفتر بوده و برای مدت طولانی احساس میشوند.
تفاوت لاپاراتومی و لاپاراسکوپی در چیست؟
عوارض آپاندیسیت
آپاندیسیت در دسته بیماریهایی قرار دارد که عوارضی را در صورت عدم درمان برای فرد رقم میزند. با این عوارض در ادامه بیشتر آشنا شوید:
- ایجاد عفونت های شدید شکمی و عفونت خون در اثر ترکیدن آپاندیس و معمولا این مورد در آپاندیسیت حاد بیشتر مشاهده میشود.
- در آپاندیسیت، آپاندیس به طور شدید التهاب پیدا میکند که منجر به عفونت گسترده در ناحیه شکم و حتی در سایر اعضای بدن میشود.
- التهاب آپاندیس ممکن است منجر به تشکیل آبسه در ناحیه شکم شود که میتواند به عفونت مزمن و مشکلات دیگر منجر شود.
- در برخی موارد، آپاندیسیت مشکلات مزاجی ایجاد میکند که باعث علائمی مانند اسهال یا یبوست خواهد شد.
- در صورت عدم تشخیص و درمان مناسب، آپاندیسیت میتواند به عوارض بسیار ناخوشایند و فشار به سایر اعضای بدن و بالا رفتن فشار خون و بینظمی ضربان قلب منجر شود.
ممکن است به این مطلب نیاز داشته باشید:نحوه جراحی لاپاراسکوپی روده و کاربردهای آن چیست؟
آپاندیسیت در دسته بیماریهای وراثتی قرار ندارد و برخی عوامل مانند سابقه خانوادگی با آپاندیسیت، میزان خطر ابتلا به آن را افزایش میدهد. بهتر است که اگر سابقه این بیماری در خانواده خود را دارید، هر هشت ماه سونوگرافی شکم و لگن انجام داده و به چکاپ دورهای خود اهمیت دهید.
خیر. در صورت بروز آپاندیسیت، درمان فوری الزامی است. بدون درمان، آپاندیس موجب تشکیل عفونت و انتقال آن به کل بدن میشود.