جراحی فتق کشاله ران

جراحی فتق کشاله ران یا اینگوینال (مغبنی)

فتق کشاله ران (Inguinal hernia) یک بیماری شایع است که حدود 27% از مردان و 3% از زنان در طول زندگی خود به آن دچار می‌شوند. در اغلب موارد این بیماری به دلیل ضعف در دیواره شکمی، بخشی از روده کوچک یا بافت‌های چربی آن وارد کانال اینگوینال می‌شود و فتق کشاله ران در ناحیه شکمی و در نزدیکی کشاله ران بروز می‌یابد که یک برآمدگی قابل لمس همراه با درد هنگام حرکت می‌باشد. فتق کشاله ران می‌تواند در هر سنی بروز یابد و جراحی فتق کشاله ران یکی از مطمئن‌ترین راه‌های درمان آن است که پس از تشخیص پزشک انجام می‌شود.

جراحی فتق کشاله ران با لاپاراسکوپی

ما در این مقاله به بررسی دو نوع شایع جراحی فتق کشاله ران، اقدامات پیش از جراحی فتق کشاله ران، عوارض پس از آن و مراقبت‌های پس از جراحی خواهیم پرداخت، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

جراحی فتق کشاله ران

جراحی فتق کشاله ران دارای دو نوع مختلف است که هر کدام مزایا و عوارض خاصی دارند و ویژگی‌های متفاوتی را شامل می‌شوند. فتق کشاله ران خطرناک نیست اما عدم درمان آن ممکن است در آینده خطرساز و مشکل آفرین باشد.

توجه داشته باشید در تمامی موارد برای درمان فتق کشاله ران نیازی به جراحی نیست و در صورت کوچک بودن فتق، می‌توان آن را با ماساژ یا فشارهای بسیار ملایم به داخل بازگرداند اما در صورت بزرگ بودن آن جراحی بهترین راه است.

انواع جراحی فتق کشاله ران

همانطور که گفته شد جراحی فتق کشاله ران یکی از بهترین و مطمئن‌ترین روش‌ها برای درمان فتق کشاله ران است که به دو روش باز (هرنیورافی) و لاپاراسکوپیک انجام می‌شود.

عمل باز فتق کشاله ران

جراحی باز فتق کشاله ران دارای برش سطحی بزرگ‌تر از روش لاپاراسکوپیک است و اغلب با بیهوشی یا در برخی موارد و به تشخیص پزشک با اپیدورال (بی حسی نخاعی) انجام می‌شود. جراح پس از ایجاد شکافی طولی در کشاله ی ران، بافت خارج شده را با فشار به داخل شکم فشار می‌دهد و برای پیشگیری از رخداد مجدد آن از مش مصنوعی یا توری استفاده می‌کند. بعد از انجام مرحله فوق، برش ایجاد شده توسط بخیه، گیره یا چسب جراحی بسته می‌شود.

عمل باز فتق کشاله ران

لاپاراسکوپی فتق کشاله ران

جراحی لاپاروسکوپی فتق کشاله ران

روش لاپاراسکوپیک، روش دیگری برای درمان فتق کشاله ران است که بافت آسیب دیده با ارسال لاپاراسکوپ از طریق چند برش کوچک ایجاد شده ترمیم می‌شود. این جراحی از طریق ایجاد چند شکاف روی شکم و ارسال یک لوله کوچک به همراه یک دوربین کوچک (لاپاروسکوپ) از طریق شکاف‌ها به داخل شکم و ورود ابزار کوچک به همراه توری مش توسط جراح به داخل شکم برای درمان فتق انجام می‌شود.

طبیعتا جراحی که به روش لاپاراسکوپیک انجام می‌شود اسکار کمتری خواهد داشت و تعداد برش کمتر باعث کاهش احتمال عفونت، خونریزی  و به جا ماندن اسکار پس از جراحی می‌شود اما از سوی دیگری در جراحی باز، جراح تسلط بیشتری بر اجزای داخلی بدن دارد و راحت‌تر تصمیم به انجام هرگونه اقدام خواهد کرد. به لحاظ کاهش درد نیز جراحی با زخم کمتر بسیار منطقی تر است.

مراقبت‌های پس از جراحی فتق کشاله ران

اقدامات و مراقبت های بعد از این عمل شامل موراد زیر می شود.

  • امکان استحمام پس از ۴۸ ساعت بدون نیاز به بسته بودن زخم و بخیه
  • امکان انجام سریع فعالیت‌های روزانه نظیر کار کردن در محیط اداری و دفتری، رانندگی، پیاده روی سبک و …
  • پرهیز از انجام کارهای سنگین به مدت یک ماه نظیر انجام ورزش‌های سنگین، بلند کردن وزنه و …
  • جدا کردن پانسمان دو روز بعد از جراحی در صورت نداشتن ترشح در زخم
  • مصرف مایعات تا چند ساعت پس از جراحی
  • نداشتن رابطه جنسی به مدت یک هفته در صورت داشتن درد در هنگام رابطه
  • مصرف مسکن برای پیشگیری از بروز درد پس از جراحی

عوارض احتمالی جراحی فتق کشاله ران

این جراحی ممکن است به دلایل مختلفی نظیر عدم تبحر و نداشتن تجربه ی کافی پزشک، عدم رعایت برخی نکات و انجام ندادن مراقبت‌های توصیه شده و سایر دلایل دارای عوارضی باشد که بروز آنها احتمالی است اما با این حال داشتن اطلاعاتی در این مورد می‌تواند ذهنیت بیشتری از این جراحی در ما ایجاد کند.

اولین و مهم‌ترین عارضه ی جراحی علی الخصوص جراحی باز، عفونت در محل برش است. دومین مسئله ای که نیاز به توجه دارد احتمال بازگشت و عود مجد فتق است.

درد و کمی تورم در محل زخم نیز تا حدودی طبیعی است که با مصرف چند روزه ی مسکن قابل پیشگیری است. یبوست و کند شدن عملکرد روده، عفونت ادراری، ناتوانی یا بی اختیاری در ادرار، کم شدن اشتها، خونریزی و مشکلات کلیوی از سایر عوارض احتمالی جراحی فتق کشاله ران است.

اقدامات لازم پیش از جراحی فتق کشاله ران

انجام برخی اقدامات پیش از جراحی فتق کشاله ران تا حدود زیادی می‌تواند در کاهش عوارض ذکر شده و دریافت نتیجه ی مطلوب موثر باشد. چند مورد از این اقدامات موثر شامل موارد زیر می‌شود:

  • مانند بسیاری از جراحی‌ها می‌بایست از شب قبل از جراحی از خوردن و آشامیدن پرهیز شود.
  • به دلیل منع استحمام به مدت 48 ساعت پس از جراحی، بهتر است پیش از جراحی استحمام کنید.
  • اصلاح موهای زائد و شیو پیش از جراحی کمک بزرگی به حفظ بهداشت شخصی و پیشگیری از بروز هرگونه عفونت خواهد کرد.
  • عدم مصرف دئودورانت، اسپری‎های ضد تعریق، انواع لوسیون، ادکلن جزو موارد قابل توجه پیش از جراحی می‌باشد.
  • عدم استفاده از لنز‌های طبی و خارج کردن آن از چشم نیز ضروری است.
  • بهتر است دررابطه با داروهایی که مصرف می‌کنید با پزشک خود صحبت کنید و از موارد منع مصرف آگاه شوید.
  • پرهیز از مصرف نوشیدنی‌های الکلی و عدم مصرف سیگار و دخانیات پیش از جراحی نیز اقدامی موثر است.

درمان فتق کشاله ران بدون جراحی چگونه است ؟

جراحی تنها درمان قطعی این نوع فتق می باشد. البته در برخی از مواردی که فتق شدید نباشد یا فرد مبتلا قادر به تحمل عمل جراحی نباشد ممکن است پزشک از سایر روش‌های درمانی استفاده کند. بعضی از روش‌های درمانی مانند استفاده از فتق‌بند یا ماساژ مخصوص فتق می‌توانند در بهبود درد و علائم ناشی از فتق مؤثر باشند.

کلام آخر

فتق اینگوینال مغبنی یکی از مشکلات شایع در میان اغلب مردان است که در حالت عادی خطرناک نیست اما درمان آن برای پیشگیری از هرگونه عامل تهدید کننده برای سلامتی شخص ضروری است. روش‌های مختلفی برای درمان فتق کشاله ران وجود دارد که به تشخیص پزشک انجام می‌شود اما شایع‌ترین روش درمان آن، جراحی فتق کشاله ران است که مطمئن و آسان است و خود به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که تشخیص آن نیز برعهده ی پزشک بوده و با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری صورت می‌گیرد. 

دکتر ناصر ملک پور فلوشیپ فوق تخصصی جراحی لاپاروسکوپی، جراحی چاقی و متابولیک و فلوشیپ فوق تخصصی جراحی عروق، اندووسکولار در تهران است و بهترین خدمات لاپاروسکوپی را بدون عوارض و با بالاترین رضایت از سوی مراجعین ارائه می‌دهد. جهت رزرو وقت با شماره های مندرج در سایت حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط