برای آن که بتوان به درمان زخم پای دیابتی پرداخت باید قبل از هر اقدامی این نوع بیماری را به طور کامل شناخت و با ابعاد مختلف آن آشنا بود. همانطور که میدانید دیابت یکی از بیماریهای متابولیکی است که منجر به افزایش گلوکز در خون می شود. لازم است بدانید که بیماری دیابت به علت اختلال در ترشح هورمون انسولین و یا عدم توانایی بدن در استفاده درست از انسولین استفاده می شود.
زخم پای دیابتی چیست؟
حال که تا حدودی با دیابت آشنا شدیم می توانیم به این موضوع بپردازیم که به طور کلی زخم پای دیابتی چیست؟ زخم پای دیابتی یکی از مشکلات رایج بوده که بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت با آن رو به رو هستند. از همین رو بسیاری از متخصصان جراحی چاقی و متابولیک در حال تلاش هستند تا راهی برای درمان زخم پای دیابتی پیدا کنند.
لازم است بدانید که این عارضه به همراه خود عوارض دیگری نیز به همراه داشته و آن را به عنوان یکی از علل قابل توجه در مرگ و میر بیماران دیابتی قلمداد می کنند.از همین رو به افرادی از اضافه وزن بالا رنج میبرند و به دنبال چاقی دچار بیماری دیابت شده اند، توصیه می کنیم نسبت به کاهش وزن با جراحی چاقی اقدام نمایند.
علت زخم پای دیابتی
به طور کلی برخی از عوامل هستند که منجر به بروز این نوع زخم در افراد مبتلا به دیابت می شود که از جمله مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بالا بودن سطح قند خون
این عامل یکی از مهم ترین عواملی است که افراد را مجبور می کند به دنبال راهی برای درمان زخم پای دیابتی باشند. بالا بودن قند خون منجر می شود تا اکسیژن و مواد مغذی به اندازه کافی به سلول ها نرسد.
- مشکل گردش خون
این عامل نیز منجر به دیر خوب شدن زخم در افراد مبتلا به دیابت می شود.
- نوروپاتی و زخم های افراد دیابتی
لازم است بدانید که نوروپاتی به دلیل افزایش قندخون ایجاد شده و در نهایت آسیبهای عصبی را به همراه دارد. این بیماری به مرور منجر به این می شود که عضلات درگیر حس خود را از دست بدهند. از دیگر موارد اثر گذار می توان به نقص سیستم ایمن بدن، عفونت زخم ها، ایمونوپاتی و… اشاره نمود.
انواع زخم پای دیابتی
به منظور درمان زخم پای دیابتی باید قبل از هر چیزی با انواع این زخم ها آشنا شویم. انواع مختلف زخم پای دیابتی را می توان به زیر معرفی نمود:
- زخم های نوروپاتیک
نوروپاتی محیطی از عوامل مهم در بروز زخم ها بوده ولی هیچگونه ایسکمی مشاهده نمی شود.
- زخم های ایسکمیک
در این مورد فرد به بیماری های شریان محیطی مبتلا شده ولی هیچگونه ابتلایی در نوروپاتی محیطی در وی دیده نمی شود.
- زخم های نوروایسکمیک
در زمانی که فرد به هر دو بیماری شریان محیطی و نوروپاتی محیطی مبتلا باشد در وی رخ می دهد.
علائم زخم پای دیابتی
برای آن که بتوان به درمان زخم پای دیابتی پرداخت باید با علائم و نشانه های بیماری آشنا بوده تا بتوان در سریع ترین زمان ممکن آن را شناسایی کرده و اقدامات لازم را انجام داد.
به طور کلی علائم و نشانه های زخم پای دیابتی شامل موارد زیر می باشد:
- به وجود آمدن و ظاهر شدن برخی ترشحات غیر معمول بر روی جوراب ها
- بروز قرمزی و تورم شدید در ناحیه آسیب دیده
- بوی بدناشی از پیشرفت زخم
روش های جدید درمان زخم پای دیابتی
به طور کلی برای درمان زخم پای دیابتی برخی از روش ها وجود داشته که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم بر آن اثرگذار هستند. وقتی فرد دچار این بیماری می شود در وهله اول باید از وارد شدن فشار به پاها جلوگیری شود برای این منظور می توان از موارد زیر استفاده نمود:
- گچ گیری
- بریس های پا
- بانداژ فشاری
- استفاده از کفش های مخصوص
همچنین به منظور تسریع در درمان بیماری پزشک ممکن است برخی از بافت های مرده اطراف زخم را خارج کرده و در صورت نیاز بانداژ نماید.
در صورت پیشرفت بیماری باید از درمانهای آنزیمی و شستشوی منظم و مدام ناحیه آسیب دیده استفاده کرد و در صورتی که موارد بالا موفقیت آمیز نباشند در پایان باید ناحیه مورد نظر جراحی شده تا به طور کامل ناهنجاری برداشته شود.
جراحی زخم پای دیابتی
پزشک ممکن است براي درمان زخم پای دیابتی، روشهاي جراحي را توصیه نمايد و با اصلاح ناهنحاري هاي استخواني به کاهش فشاردر اطراف زخم کمک کند. اگر هیچ گزینه درماني دیگری وجود نداشته باشد، جراحی می تواند زخم شما را از بدتر شدن یا منجر به قطع شدن بافت جلوگیری کند.
کلام آخر
زخم پای دیابتی از جمله عوارضی می باشد که زندگی افراد مبتلا به دیابت را تهدید می کند. لذا مراقبت های پیشگیرانه در این بیمارس بسیار مهم است.توصیه می کنیم قند خون خود را دقيقا كنترل کنید تا احتمال بروز عوارض دیابت کاهش يابد.
فرد ديابتي ميتواند با شستن روزانه پاها، کوتاه نگه داشتن ناخن انگشتان،خشك کردن پاها، تعويض جوراب، ويزيت منظم با متخصص، پوشیدن کفش مناسب از ایجاد زخم پای دیبابتی جبوگیری کند.