جراحی سرطان پانکراس همراه با شیمی درمانی سیستمیک کمکی، در حال حاضر تنها شانس بقای طولانی مدت را برای بیماران سرطان پانکراس فراهم میکند. بعد از جراحی سرطان پانکراس میزان بقای 5 ساله نزدیک به 30٪ پس از برداشتن تومور و شیمی درمانی رسیدهاست.
باید بدانید بسیاری از جنبه های جراحی سرطان پانکراس، مانند مدیریت عوارض بعد از عمل، درمان سیستمیک و استفاده از شیمیدرمانی نئوادجوانت، به سرعت در حال تکامل هستند.
علاوه بر پیشرفتهای جراحی، فناوریهایی مانند MasSpec Pen برای تشخیص و ارزیابی سریع حاشیههای تومور در طی جراحی سرطان پانکراس توسعه یافتهاند که به طور بالقوه باعث بهبود و تسریع ارزیابی حاشیه تومور میشود.
آشنایی با جراحی سرطان پانکراس
“جراحی سرطان پانکراس” در دسته عملهای درمانی پیچیده و حساسی قرار دارد که نیاز دارد توسط مجربترین و بهترین جراحان در این حوزه انجام شود. تکنیکهای جدید، مانند عمل مثلث و برداشتن شریانی، گزینههای جراحی قابل قبولی را برای این جراحی باز کردهاند. در حالی که روش لاپاراسکوپی کاهش از دست دادن خون در طول عمل و اقامت کوتاهتر در بیمارستان را ارائه میدهد، جراحی رباتیک نیز ممکن است نتایج بهتری را در بیمارانی که نیاز به برداشتن عروق و بازسازی دارند، ایجاد کند. به این ترتیب جراحی که این عمل را انجام میدهد در حوزه لاپاراسکوپی تجربه و مهارت بالایی دارد و در واقع پزشکی باید این جراحی را انجام دهد که به عنوان بهترین جراح لاپاراسکوپی در تهران شناخته شود.
لازم به ذکر است برخی از تومورهای سرطانی نباید به طور کامل مورد جراحی قرار گیرند و پزشک ناچار است که بخشی از تومور را از بدن حذف نکند، اما هدف اصلی از جراحی سرطان پانکراس کامل برداشتن تومور و بافتهای مبتلا به سرطان است که همین کار را دشوار میکند.
در صورتی که سرطان محدود به عضو پانکراس باشد و امکان برداشتن تمام آن وجود داشته باشد، جراحی به عنوان بهترین روش درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. نوع و زمان جراحی مورد استفاده در عمل سرطان پانکراس بستگی به موقعیت و گسترش سرطان، اندازه تومور و عوامل دیگری دارد.
جالب است بدانید کاهش خطر ابتلا به سرطان با جراحی چاقی ثابت شده است!
انواع روشهای جراحی سرطان پانکراس
انتخاب روش جراحی سرطان پانکراس به عنوان درمان به منظور برداشتن تمامی یا بخشی از توده سرطانی از پانکراس و در صورت لزوم برداشتن سایر اجزای تحت تأثیر آن انجام میشود. نوع جراحی مورد استفاده بستگی به موقعیت و اندازه توده سرطانی، پیشرفت بیماری و وضعیت عمومی بیمار دارد. در زیر برخی از روشهای جراحی سرطان پانکراس را بررسی میکنیم.
پانکراتکتومی دیستال
پانکراتکتومی دیستال یکی از روشهای جراحی سرطان پانکراس بوده که معمولاً در مواردی انجام میشود که توده سرطانی در بخش پایینی پانکراس و مجاور آن واقع شده است و احتمال گسترش سرطان به سایر قسمتهای پانکراس یا بافت های مجاور نشان داده نشده است.
پانکراتکتومی دیستال یک روش جراحی است که در آن سمت چپ پانکراس برداشته میشود. پانکراس اندام غدهای است که در پشت معده قرار دارد و نقش مهمی در هضم و تنظیم قند خون دارد. دارای دو قسمت اصلی است: سر و دم.
در طول پانکراتکتومی دیستال، جراح به طور معمول دم پانکراس را همراه با بخشی از بدن برمی دارد. در برخی موارد ممکن است بخشی از لوزالمعده نزدیک طحال نیز برداشته شود. این روش اغلب برای درمان شرایطی که بر سمت چپ پانکراس تأثیر میگذارد، مانند تومورها یا کیستها، انجام میشود. ممکن است برای درمان سرطان پانکراس، پانکراتیت مزمن یا سایر اختلالات برداشتن بخشی از لوزالمعده ضروری باشد.
پس از پانکراتکتومی دیستال، قسمت باقی مانده از لوزالمعده همچنان میتواند به طور موثر عمل کند، زیرا سر لوزالمعده به تولید آنزیمهای گوارشی و انسولین ادامه میدهد. با این حال، افرادی که تحت عمل جراحی سرطان پانکراس قرار میگیرند ممکن است نیاز به تنظیم رژیم غذایی و احتمالاً مکملهای آنزیمی برای کمک به هضم داشته باشند.
آیا میدانید بستن رگ اشتها در لاغری موثر است یا خیر؟
پانکراتکتومی مرکزی
در پانکراتکتومی مرکزی، بخشی از پانکراس که تحت تأثیر سرطان قرار دارد، برداشته میشود. با انجام پانکراتکتومی مرکزی در صورت نیاز، بخش مرکزی پانکراس که در نزدیکی توده سرطانی قرار دارد همراه با مجرای صفراوی به طور کل برداشته میشوند.
در برخی موارد، انجام پانکراتکتومی مرکزی ممکن است به دلیل حفظ بخشهای سالم پانکراس به منظور حفظ عملکرد آن بسیار مهم است، زیرا اجازه می دهد تا تولید انسولین و ترشح آنزیمهای گوارشی حفظ شود و عوارض پس از جراحی کاهش یابد. پانکراتکتومی مرکزی جراحی پیچیدهتری نسبت به روشهای دیگر است و نیاز به تجربه و مهارت جراحی بالا دارد.
پانکراتیکودئودنکتومی یا جراحی ویپل
پانکراتیکودئودنکتومی که معمولاً به عنوان جراحی ویپل شناخته می شود، یک روش جراحی پیچیده است که شامل برداشتن سر لوزالمعده، قسمت اول روده کوچک (اثنی عشر)، کیسه صفرا و بخشی از مجرای صفراوی است. این جراحی معمولاً برای درمان شرایط مختلف مانند سرطان لوزالمعده، تومورهای دوازدهه، پانکراتیت مزمن یا سایر اختلالات پیچیدهای که بر پانکراس و ساختارهای اطراف آن تأثیر میگذارد، انجام میشود.
در طی جراحی ویپل، جراح بخشهای آسیبدیده این اندامها را برداشته و سپس سیستم گوارشی را بازسازی میکند. لوزالمعده، معده و روده کوچک باقی مانده دوباره به هم متصل میشوند تا جریان مداوم آنزیمهای گوارشی و صفرا امکان پذیر شود.
در حالی که این یک عمل بزرگ با خطرات و عوارض بالقوه است، روش ویپل اغلب زمانی در نظر گرفته میشود که مزایای آن بیشتر از معایب بالقوه باشد، به ویژه در موارد سرطان پانکراس یا سایر بیماریهای مهم در آن منطقه از بدن.
انجام این جراحی به عنوان یکی از سختترین و پرچالشترین جراحیهای ممکن نیازمند مهارت و تجربه مثالزدنی جراحانی همچون دکتر ناصر ملکپور است. دکتر ملکپور به عنوان یکی از بهترین جراحان در این زمینه با روش لاپاراسکوپی این جراحی را با درمان موفق برای بیماران خود به تکرار انجام دادهاند. برای رزرو نوبت از ایشان کافیست با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.
بیشتر بدانید: بررسی جراحی اسليو معده و ۸ حقیقت مهم درباره آن!
پانکراس دئودنکتومی پانکراتکتومی کامل
پانکراس دئودنکتومی یا پانکراتکتومی کامل یکی دیگر از روشهای جراحی سرطان پانکراس است که در آن پانکراس و بخشهای دیگری از سیستم گوارشی برای درمان برخی از بیماریها و شرایط پزشکی از بدن حذف میشوند. در این جراحی پانکراس بخشی از روده کوچک، بخشی از معده، بخشی از صفراوی و بیضه را شامل میشود. در طول این جراحی، بخشهای سالمی از پانکراس و سایر اجزای مورد نیاز برای هضم و جذب غذا حفظ میشوند.
بعد از پانکراس دئودنکتومی، بیمار نیاز به یک شب مراقبت در بیمارستان خواهد داشت. از جمله مشکلات بعد از جراحی میتوان به ترشح ناکافی آنزیمهای پانکراس، مشکلات گوارشی و عوارض جراحی اشاره کرد.
امید به زندگی بعد از جراحی سرطان پانکراس
البته که بعد از جراحی پانکراس امید به زندگی برای افراد همچنان وجود دارد. معمولاً پس از جراحی سرطان پانکراس، زندگی با تحولاتی مواجه خواهد شد و ممکن است نیاز به تغییراتی در زندگی روزمره وجود داشته باشد.