ارتباط جراحی چاقی و سرطان زنان حاکی از آن بوده است که بیمارانی که عمل چاقی انجام دادهاند، 20 درصد کمتر از سایر زنان دچار سرطان میشوند. افزایش وزن با تولید هورمونهای استروژن، تستوسترون و انسولین میتواند باعث ابتلا به انواع سرطانها به ویژه سرطان آندومتر یا سرطان رحم و سرطان سینه در زنان شود. تحقیقات نشان داده است که خانمهای چاق با مقدار BMI بیش از 30 که عمل چاقی انجام دادهاند، 20 درصد کمتر از بقیه زنان چاق به سرطان آندومتر و سرطان سینه دچار میشوند. افزایش کلسترول خون و همچنین بافت چربی که هورمونهایی نظیر استروژن تولید میکنند، باعث ابتلا به سرطان زنان میشوند.
نقش جراحی در ابتلا به سرطان برای زنان
اضافه وزن بیش از حد در خانمها باعث ابتلا به سرطان میشود. ارتباط جراحی چاقی با سرطان زنان نشان میدهد که این عمل در کاهش ابتلا به انواع سرطانها موثر است. زنانی که چاق هستند بیشتر در معرض ابتلا به التهابهای مزمن قرار میگیرند. به همین دلیل ممکن است این التهاب با گذشت زمان، ساختار DNA را دستخوش تغییر قرار دهد. در چاقی تولید طبیعی هورمونهای اساسی بدن مانند انسولین، استروژن و تستوسترون دستخوش تغییر قرار میگیرد. همین عامل به مرور زمان بدن زنان را آماده ابتلا به انواع سرطان میکند. توصیه متخصصان برای اقدام به جراحی چاقی، میتواند مانع از ابتلا به سرطان در زنان شود.
ارتباط جراحی چاقی و کاهش سرطان رحم و تخمدان
ارتباط جراحی چاقی با سرطان رحم برای خانمهایی که دچار اضافه وزن شدید بودهاند نشان داده که نتیجه عمل میتواند مثبت باشد. خانمهایی که اضافه وزن شدید دارند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان آندومتر یا پوشش رحمی هستند. در زنان چاق احتمال ابتلا به سرطان آندومتر، هفت برابر بیشتر از زنان سالم است. احتمال سرطان آندومتر در زنانی که از هورمون درمانی یائسگی نیز استفاده نکردهاند، بیشتر خواهد بود.
خانمهای که شاخص توده بدنی بالاتر از 30 دارند، بیشتر از همه در معرض ابتلا به سرطان رحم و تخمدان هستند. از آن جایی که چاقی تاثیری مستقیم بر روی ابتلا به سرطان زنان از جمله آندومتر دارد، ممکن است در زمان یائسگی بیشتر از قبل برای فرد مشکل ساز شود. به همین دلیل جراحی چاقی و جلوگیری از افزایش وزن، تاثیر به سزایی در کاهش ابتلا به سرطان پوشش رحم خواهد داشت. با انجام جراحی چاقی میتوان میزان کلسترول خون را که عامل ابتلا به چاقی و افزایش خطر سرطان رحم و تخمدان است، کاهش داد. با عوامل زیر بعد از جراحی چاقی، خطر ابتلا به انواع بیماریها از جمله سرطان رحم و تخمدان کمتر خواهد شد:
- کاهش سطح کلسترول خون
- کاهش چربی بد LDL
- رفع اختلالات متابولیک بدن
- بهبود مقاومت به جذب و دفع انسولین
- تنظیم هورمون استروژن بدن
- ارتباط جراحی چاقی و کاهش سرطان سینه
ارتباط جراحی چاقی با سرطان سینه
با چاق شدن میزان استروژن در بافتهای چربی بیشتر شده و همین عامل به مرور زمان منجر به سرطان سینه میشود. با بررسی ارتباط جراحی چاقی با سرطان سینه، میتوان فهمید که جراحیهای لازم میتواند در جهت کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه نیز موثر باشد. خانمهایی که دچار دیابت هستند و اضافه وزن زیادی دارند، اگر به موقع جراحی چاقی انجام ندهند باعث ابتلا به سرطان سینه خواهد شد. در واقع جراحی چاقی میتواند با فرایندهای زیر، مانع از ابتلا به سرطان سینه در خانمها شود:
- بهبودبخشی به سلامت متابولیک بدن
- کاهش اضافه وزن و تنظیم چرخه سلامتی بدن
- جلوگیری از افزایش هورمون استروژن در بافت چربی
- مانع از ابتلا به سرطان سینه در خانمها بعد از یائسگی
- کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه ژنتیکی
- کاهش میزان قند خون در افراد دیابتی
جراحی چاقی چه کمکی به کاهش ریسک سرطان آندومتر می کند؟
تحقیقات در زمینه ارتباط جراحی چاقی با سرطان زنان نشان داده است که عمل اسلیو معده یا بای پس، ریسک ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش میدهد. با افزایش وزن، میزان هورمون انسولین ناشتا و هورمون تستوسترون افزایش پیدا میکند. همین عامل باعث تحریک سلولهای پوششی رحم میشود. با جراحی چاقی، میزان اضافه وزن کمتر شده و غلبه بر هورمون انسولین و هورمون تستوسترون نیز کاهش پیدا میکند. در نتیجه، میزان ریسک ابتلا به چاقی کمتر میشود.
از آن جایی که مقادیر بالای بافت چربی مقدار بیش از حدی استروژن ترشح میکنند، باعث ابتلا به سرطان رحمی یا سرطان آندومتری میشود. با جراحی چاقی میتوان مقدار بافت چربی را کنترل کرد. همچنین با کاهش وزن مقدار سطح انسولین خون کاهش پیدا کرده و مانع از ابتلا به دیابت نوع دوم و همچنین سرطان رحم در خانمها میشود.
تاثیرات جراحی چاقی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان
از آن جایی که جراحی چاقی در بهبود مقدار قند خون و برای افرادی که دیابت نوع دوم موثر تاثیرگذار است، میتواند خطر ابتلا به سرطان آندومتر را در جمعیت زنان مبتلا به دیابت نوع دوم هم کاهش دهد. ارتباط جراحی چاقی با سرطان رحم و تخمدان نشان میدهد که کاهش وزن و پایین آمدن میزان کلسترول خون، تاثیر به سزایی بر روی بهبودی بیماران دیابتی و خانمهایی که نزدیک به سن یائسگی هستند مناسب است. جراحی چاقی یا جراحی باریاتریک به روشهای مختلف، کمک میکند تا وزن بیمار به مرور زمان کمتر شود. کاهش وزن به خودی خود، حفظ سبک زندگی سالم، داشتن تغذیه مناسب، داشتن تحرک و فعالیت مانند ورزش کردن… در کنار جراحی چاقی به کاهش خطر ابتلا به انواع سرطانها کمک میکند.
سوالات متداول
ارتباط جراحی چاقی با سرطان زنان نشان میدهد که مبتلا شدن به این بیماریها بعد از عمل، کاهش پیدا میکند. با این حال به معنای این نیست که فرد بعد از عمل اصلا دچار سرطانهای سینه یا سرطان آندومتر و… نشود.
خیر. تمام زنانی که اضافه وزن دارند کاندیدای مناسبی برای جراحی چاقی یا جراحی باریاتریک نیستند. متخصص با بررسیهای آزمایشات لازم، تشخیص میدهد که فرد برای جراحی مناسب است یا خیر.
این که بیماران بعد از ابتلا به سرطان بخواهند جراحی چاقی انجام دهند بستگی به معاینات پزشکی و نظر متخصص دارد. تمام بیماران مبتلا به سرطان به دلیل عوارضی که خود جراحی چاقی دارد، نمیتوانند این عمل را انجام دهند.