بارداری بعد از عمل بای پس معده یکی از دغدغههای اصلی بانوانی است که قصد انجام این جراحی را دارند. جراحی بای پس معده میتواند بر بارداری و همچنین سلامت مادر و جنین تاثیرات مهمی داشته باشد.
یکی از مهمترین موضوعاتی که پیرامون این مسئله باید در نظر گرفته شود، زمانبندی بارداری بعد از عمل بای پس معده است. معمولا پزشکان به بانوان توصیه میکنند که حداقل ۱۲ الی ۱۸ ماه پس از جراحی منتظر بمانند تا به یک ثبات وزنی برسند و سپس نسبت به بارداری اقدام نمایند.
شرایط بارداری بعد از بای پس معده
بارداری بعد از عمل بای پس معده ممکن است با چالشهایی همراه باشد، زیرا تغییرات جسمی ناشی از این جراحی روی بدن تاثیرات زیادی دارد. احتمال این که در این شرایط جذب مواد مغذی توسط بدن کاهش یابد و روی رشد جنین نیز تاثیر بگذارد وجود دارد. به طور کلی شرایط بای پس معده و بارداری مربوط به موارد زیر میشود:
تاثیر جذب مواد مغذی
ممکن است بعد از انجام جراحی بای پس معده جذب مواد معدنی مانند کلسیم، آهن فولاد و ویتامینها کاهش یابد. از آنجایی که این مواد نقش بسیار مهمی در رشد جنین دارند، کمبود آنها سبب بروز مشکلاتی همچون نقایص مادرزادی و کمخونی خواهد شد.
تغییرات وزنی
بعد از عمل بای پس معده فرد شاهد کاهش وزن چشمگیری خواهد بود که عدم مدیریت افزایش ناگهانی وزن، تاثیراتی منفی روی سلامت مادر و جنین دارد.
نیاز به مشاوره پزشکی
اگر بعد از انجام این جراحی قصد باردار شدن را دارید باید توسط بهترین جراح چاقی و متخصص تغذیه و متخصص زنان مشاورههای پزشکی لازم را دریافت نمایید. پزشکان متخصص میتوانند سلامت عمومی شما و همچنین وضعیت جذب مواد مغذی را به طور کامل بررسی کنند و جهت تامین نیازهای شما برنامههایی را تنظیم نمایند.
چه مدت بعد از بای پس معده میتوان اقدام به بارداری کرد؟
متخصصان توصیه میکنند که زنان پس از انجام جراحی بای پس معده، بارداری را تا گذشت ۱۲ تا ۱۸ ماه به تأخیر اندازند. این دوره به جهت رسیدن به تثبیت وزن، بهبود وضعیت تغذیهای و ارتقای سلامت عمومی ضروری است؛ زیرا در این بازه بدن به وزن جدید عادت کرده و سطح مواد مغذی به حالت نرمال بازمیگردد، که از بروز مشکلاتی مانند زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم جلوگیری میکند.
خطرات بارداری بعد از بای پس معده
همانطور که دریافتید باید بین بای پس معده و بارداری حتماً فاصله باشد تا فرد با مشکل خاصی مواجه نشود به عنوان رایجترین خطرات بارداری پس از انجام این جراحی میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- کمبود مواد مغذی: کمبود مواد مغذی به عنوان یکی از مهمترین خطرات بارداری بعد از انجام این جراحی به شمار میرود. از آنجایی که کمبود آهن، کلسیم و انواع ویتامینها روی سلامت مادر و جنین تاثیر منفی دارد لازم است که از اقدام به بارداری بلافاصله بعد از جراحی بای پس معده خودداری فرمایید.
- افزایش خطر زایمان زودرس: طبق مطالعات انجام شده بارداری بعد از جراحی بای پس معده خطر زایمان زودرس را افزایش میدهد و حتی گاهی اوقات موجب سقط جنین میشود. زایمان زودرس سبب بروز مشکلات تغذیهای، تنفسی و نارسایی در رشد جنین خواهد شد.
- وزن کم هنگام تولد: بانوانی که بعد از انجام این جراحی باردار شوند، ممکن است نوزادانی با وزن کم را به دنیا بیاورند. نوزادانی که در بدو تولد وزن کمی دارند ممکن است در دراز مدت با مشکلات سلامتی مواجه شوند.
- مشکلات متابولیکی: تغییرات متابولیکی ناشی از انجام این جراحی میتواند موجب بروز مشکلاتی همچون نوسان شدید قند خون و دیابت بارداری شود. دیابت بارداری برای مادر و جنین خطرناک است و از آنجایی که موجب افزایش وزن نوزاد میشود زایمان را برای مادر سخت میکند. یکی از شایعترین خطرات بارداری بعد از این عمل فتق معده است.
اهمیت رژیم غذایی در بارداری بعد از بای پس معده
تغییر رژیم غذایی برای جذب مواد مغذی در دوره بارداری پس از بای پس معده اهمیت زیادی دارد. در واقع مادران بعد از انجام این جراحی و در دوره بارداری خود لازم است که برخی از مواد غذایی را حتماً مصرف نمایند تا به جنین آنان آسیبی وارد نشود.
از آنجایی که بعد از انجام این جراحی حجم معده کوچک میشود، مادران باردار میتوانند غذاها را در وعدههای کم و به صورت مکرر مصرف نمایند؛ زیرا این روش به هضم غذا و جلوگیری از فشار به معده کمک شایانی خواهد کرد.
سوالات متداول بارداری بعد از عمل بای پس معده
مشاوره با پزشک، انجام آزمایشات پزشکی، تنظیم وزن و مصرف مکملهای تغذیهای
اگر بعد از انجام این جراحی و بدون مشورت با پزشک باردار شوید ممکن است با مشکلات و خطراتی مانند کمبود ویتامینها، افزایش ترشحات معدهای، ریسک خونریزی و غیره مواجه شوید. در صورت رعایت توصیههای پزشک این خطرات به حداقل میرسد.
از آنجایی که جراحی بای پس معده میتواند موجب کاهش جذب ویتامینها و مواد معدنی شود، قبل از اقدام به بارداری باید مکملهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید.
نتیجهگیری
فاصله زمانی بین بای پس معده و بارداری باید حدود یک الی یک و نیم سال باشد. اگر بعد از انجام این جراحی قصد باردار شدن را دارید، باید حتما به پزشک متخصص مراجعه نمایید تا مشاورههای لازم در اختیارتان قرار بگیرد. پزشک آزمایشات گوناگون را برای شما تجویز میکند تا وضعیت بدنی و جسمی شما را بهطور کامل بررسی نماید. لازم است که به تمامی دستورالعملهای پزشک متخصص توجه نمایید تا در دوران بارداری و پس از زایمان خود با مشکل خاصی مواجه نشوید.