سوزش معده بعد جراحی اسلیو

سوزش معده بعد از اسلیو

سوزش سر دل پس از  اسلیو که به عنوان بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) نیز شناخته می‌شود، یک عارضه شایع پس از این جراحی است. مطالعات نشان داده است که سوزش معده بعد از اسلیو و بازگشت مجدد اسید معده یک عارضه شایع پس از عمل در بیمارانی است که تحت عمل جراحی اسلیو گاسترکتومی قرار گرفته‌اند. گاهی این عارضه ادامه داشته و با کاهش یافتن وزن فرد، برطرف می‌گردد. تقریباً 20٪ از بیمارانی که تحت عمل جراحی اسلیو گاسترکتومی قرار می‌گیرند، به سوزش سر دل  بعد جراحی اسلیو  مبتلا می‌شوند.

منظور از سوزش سر دل بعد از جراحی اسلیو معده، در واقع سوزش در بخش پشت استخوان جناغ سینه در میان قفسه سینه است که در اثر حرکت اسید معده به طرف حلق ایجاد شده و عده ای آن را در گلوی خود احساس می‌کنند. این مشکل می‌‌تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد و مکانیسم دقیق GERD بعد از عمل اسلیو مشخص نیست اما می‌تواند مکانیسم‌های مختلفی را شامل شود، مانند تکنیک جراحی ضعیف، اختلال در آناتومی فیزیولوژیکی، افزایش فشار معده، افزایش خطر فتق هیاتوس و اختلال در تعادل طبیعی هورمونی.

سوزش معده بعد از عمل اسلیو می‌‌تواند به علت‌ های مختلفی پیش آید. تصور کنید که معده به صورت طبیعی مانند لوله ‌ای تحت فشار است و اسفنکتر مری که در انتهای بخش بالایی معده وجود دارد، مانع از حرکت اسید معده می‌شود. در واقع اسید معده به وسیله اسفنکتر تحتانی مری که میان مری و معده در انتهای بالا قرار دارد و همچنین دریچه پیلور که میان معده و روده کوچک در قسمت انتهایی معده است، نگه داشته می ‌شود. در نتیجه معده سالم اجازه نمی‌‌دهد که محتوای معده به مری وارد شود و نیز محتویات معده را هم زودتر از زمان لازم وارد روده کوچک نمی‌کند و نحوه ورود نوشیدنی و غذا به روده کوچک را تنظیم می‌گرداند.

در جراحی اسلیو معده، دریچه پیلور همچنان باقی می‌‌ماند. در واقع در روند جراحی با برداشته شدن دو سوم معده، اندازه آن بسیار کوچک می‌گردد. برای همین فشار داخل آن افزایش یافته و اسفنکتر زیرین نیز برای دفع فشار مقاومتی از خود نشان نمی‌دهد. در نتیجه با وارد شدن فشار به مری، رفلاکس معده رخ می‌دهد. علاوه بر تغییرات فشار در معده که باعث سوزش معده بعد از اسلیو می‌شود، دلایل زیر نیز می‌تواند در ایجاد این مشکل موثر باشد:

  • مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی 
  • کاهش وزن سریع 

در مورد رابطه سوزش معده با جراحی اسلیو باید گفت از آنجایی که این در این عمل، برای کاهش اشتهای افراد در حدود 80 درصد از حجم معده برداشته می‌شود، معده کوچک شده و مانند یک موز در بدن باقی می‌‌ماند. معده پس از عمل کاهش حجم و گنجایش کمتری دارد، به این ترتیب سوزش سر معده به دنبال اسلیو ممکن است به دلیل بازگشت محتویات معده به مری باشد.

بیشتر بدانید: بهترین جراح لاپاراسکوپی در تهران با تجربه هزاران عمل موفق!

در حقیقت باید گفت که بسیاری از افرادی که به عارضه چاقی مفرط دچار هستند، رفلاکس اسید را به شکل مزمن تجربه می‌‌کنند. به همین علت پیش از عمل با علائم آن آشنایی دارند. البته ممکن است سوزش معده بعد از جراحی اسلیو با علائم جدیدی برای فرد تجربه شود که در این بخش تمام این موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:

1. درد قفسه سینه یا سوزش سر دل که معمولا پس از خوردن غذا یا در هنگام شب رخ می‌‌دهد.

2. پدیده بازگشت غذا بدون استفراغ کامل در افراد نیز از نشانه‌های این عارضه است.

3. در مواقعی نیز مایعی ترش مزه به درون دهان حس می‌‌شود.

4. گاهی فرد وجود یک توده را در گلوی خود احساس می‌کند.

5. برخی اوقات فرد دچار یک سرفه مزمن است که بدون علت است.

6.    گاهی نیز فرد دچار استفراغ کامل می‌شود.

سوزش معده بعد عمل اسلیو

برای درمان سوزش سر دل بعد از جراحی اسلیو نیاز است تا از بهترین متخصصان و بهترین پزشکان کمک گرفته تا بتوانید به راحتی درمان را به سرانجام برسانید. برای این منظور بهتر است بهترین جراح چاقی در تهران را بشناسید. به صورت کلی پزشکان از طریق ۳ راه مختلف، به درمان سوزش معده بعد از اسلیو می‌پردازند که این راه‌ها عبارتند از:

استفاده از دارو

گاهی اوقات پزشک متخصص مربوطه با توجه به وضعیت بدنی شما، استفاده از آنتی اسیدهای مناسب برای کاهش اسید معده را تجویز می‌کند. علاوه بر این ممکن است که پزشک مسدود کننده‌‌های H2  را که موجب جلوگیری از به وجود آمدن اسید معده می‌شود، برایتان تجویز نماید. از نمونه داروهای دیگر که برای درمان سوزش سر دل بعد از عمل اسلیو مورد استفاده قرار می گیرد، محدود کننده‌های پمپ پروتون است که نسبت به مسدود کننده‌های H2، عملکرد بهتری را دارند.

رژیم غذایی مناسب

روش‌هایی که با کمک رژیم‌ها و تغییر عادات غذایی نیز صورت می‌گیرد، برای درمان این عارضه نیز بسیار مناسب هستند. به عنوان مثال بهتر است که افراد از مواد غذایی که موجب تولید اسید معده شده و یا محرک ریفلاکس هستند، اجتناب کنند. از نمونه این مواد می‌توان به گوجه فرنگی، شکلات، قهوه، الکل و یا ادویه‌جات اشاره کرد. علاوه بر این افراد باید با توجه به غذاهایی که مصرف می‌‌کنند این نکته را دریابند که اگر با مصرف یک غذا دچار سوزش معده شدند، از مصرف آن اجتناب نمایند.

تغییر سبک زندگی

برای کاهش رفلاکس معده بعد از اسلیو توصیه می‌شود که فرد بعضی از عادات خود مانند سیگار کشیدن و یا پوشیدن لباس های تنگ را ترک کند. علاوه بر آن لازم است فرد رژیم‌های غذایی توصیه شده را رعایت نموده و برخی از ورزش هایی که برای کاهش سوزش معده مناسب هستند را به موقع انجام دهد.

پزشکان راهکارهای مناسبی را جهت کنترل و پیشگیری از رفلاکس معده بعد از عمل اسلیو معده توصیه می‌کنند که در ادامه به مهم‌ترین آن ها اشاره می‌کنیم:

ورزش کردن

ورزش کردن یکی از راهکارهایی مفید جهت پیشگیری از سوزش معده پس از انجام اسلیو است. انجام حرکات و تمرینات مناسب ورزشی علاوه بر کنترل اسید معده، می‌تواند به کنترل سیستم بدن نیز کمک ‌کند. 

کاهش مصرف برخی از مواد غذایی 

در گام بعدی یک رژیم غذایی مناسب، بهترین راهکار درمانی برای جلوگیری از بروز رفلاکس معده خواهد بود. لازم است افراد متقاضی اسلیو، پس از جراحی، به رژیم غذایی خود توجه کافی داشته باشند. توصیه می‌شود که آنان برخی از مواد غذایی مانند غذاهای سرخ شده، کافئین‌دار، میوه و سبزیجات اسیدی و … را کمتر مصرف کنند. از نمونه مواد غذایی محرک برای عارضه سوزش معده بعد از اسلیو باید به مرکبات، پیاز، سیر، نعناع، آناناس اشاره کرد.

عادات خوابیدن 

لازم است پس از اسلیو معده، افراد تغییراتی را در عادات خوابیدن خود ایجاد کنند. به عنوان مثال نباید بلافاصله پس از خوردن غذا بخوابند. زیرا دراز کشیدن بعد از غذا موجب می‌‌شود تا بر اثر نیروی جاذبه اسید به مری برگردد. بنابراین باید حداقل ۲ ساعت پس از غذا خوردن دراز بکشند. همچنین باید هنگام خوابیدن، سر و بالاتنه خود را بالاتر از بدن قرار دهند. 

نتیجه گیری

رفلاکس معده بعد از اسلیو از مشکلات شایعی است که در اغلب مواقع شب یا صبح زود رخ می‌‌دهد. در این حالت فرد با احساس سوزش در گلو، درد معده و یا طعم ناخوشایند مواجه می‌شود. گزینه‌های درمانی زیادی مانند رژیم‌های غذایی و مصرف دارو برای این عارضه در دسترس است. افراد متقاضی این جراحی می‌توانند با مشورت با پزشک متخصص و پیروی از دستورالعمل‌های پس از عمل، خطر ابتلا به این عارضه را کاهش دهند.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *