علائم کبد چرب، به ویژه بیماری کبد چرب غیر الکلی، میتواند متفاوت باشد و ممکن است همیشه در مراحل اولیه آشکار نباشد. با این حال، برخی از علائم کبد چرب نفخ و درد شکمی است. توجه به این نکته ضروری است که بیماری کبد چرب اغلب می تواند بدون علامت باشد و تشخیص ممکن است از طریق آزمایش خون معمول یا مطالعات تصویربرداری انجام شود.
علائم بالینی کبد چرب در افراد چیست؟
کبد نقش سم زدایی از خون و بدن را بر عهده دارد. کبدی که سالم است و مشکلی ندارد عملیاتی مانند ساخت صفرا، ساخت پروتئین و تصفیه خون را به بهترین شکل ممکن انجام میدهد. بر اساس شواهد پزشکی و مطالعات گستردهای که در این حوزه انجام شده میتوان گفت که کبد چرب به طور کلی در دو نوع AFLD و NAFLD دستهبندی میشود. علائم کبد چرب در هر یک از این موارد متفاوت است اما به طور کلی علائم بالینی این بیماری عبارتند از:
- خستگی و کاهش انرژی
- کم شدن وزن
- ایجاد تورم در ناحیه شکم
- اسهال و یبوست
- احساس تپش در کبد و اطراف آن
- احساس سنگینی یا درد در ناحیه مرکزی شکم
- کاهش انرژی و خستگی
- افزایش حساسیت به انسولین در صورت داشتن قند خون
این علائم کبد چرب به شکل عمومی در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب دیده میشوند و ربطی به جنسیت افراد یا نوع بیماری ندارد. اما گاهی اتفاق میافتد که علائم کبد چرب در مردان و زنان و حتی کودکان متفاوت است و با توجه به وضعیت بدن فرد به شکلهای متفاوتی ظاهر میشود.
آیا میدانید درمان کبد چرب با جراحی چاقی چگونه انجام میشود؟
علائم کبد چرب در چهره چیست؟
علائم کبد چرب روی پوست و چهره نیز ایجاد میشود که برخی از مهمترین آنها به شرح زیر است:
رنگ پریدگی: زمانیکه چربی در ناحیه کبد افزایش پیدا کند و عملکرد آن دچار مشکل شود، جذب آهن در بدن کاهش یافته و کم خونی اتفاق میافتد که در نتیجه آن کبودی پوست و رنگ پریدگی اتفاق میافتد.
کنه: ایجاد اختلال در ترشح چربی پوست یکی از علل ایجاد آکنه است. همانطور که میدانید کبد وظیفه کنترل هورمونها را بر عهده دارد و اگر دچار آسیب شود سطح ترشح هورمونها با تغییر مواجه شده و این موضوع باعث افزایش تولید چربی و در نتیجه بروز آکنه میشود.
بیشتر بدانید: بهترین جراح چاقی در تهران با نمونه کار واقعی!
علائم کبد چرب در مردان چیست؟
علائم کبد چرب در آقایان متفاوت از خانمها است. چرا که شرایط جسمانی آقایان نسبت به خانمها بسیار مقاومتر است. برخی از علائم کبد چرب در مردان عبارت است از:
- احساس ضعف و خستگی
- مشکلات گوارشی
- تیرگی و ایجاد لک در پوست
- افزایش فشار خون
- زرد شدن چشمها
- احساس سنگینی و درد در کمر
- بالا رفتن وزن در ناحیه شکم
- آبسه در شکم
- تاری دید
- درد مفاصل
- دیابت نوع ۲
- کم شدن انرژی بدن
- افزایش چربی در خون
- اختلال در خواب
ممکن است به این مطلب نیاز داشته باشید: بهترین جراح اسلیو معده در تهران کیست؟
علائم کبد چرب در زنان چیست؟
برخی از علائم کبد چرب در خانمها به شرح زیر است.
- مشکلات گوارشی
- تغییرات در اشتها
- خستگی مزمن
- افزایش کلسترول خون
- افزایش وزن بدن
- افت مزاج
- اضطراب و افسردگی
- دیابت نوع ۲
- تغییر در پوست
- درد مفاصل
- تغییر در موها
- درد در ناحیه پشتی شکم
- افزایش حساسیت به عفونتها
- اختلال در سیکل ماهانه
- اختلال در خواب
- تاری دید یا خشک شدن چشمها
- تغییر رنگ ناخنها و تغییر شکل آنها
علائم کبد چرب گرید 2 را بدانید!
نشانههای بیماری کبد چرب در هر مرحله از بیماری متفاوت است. به طور مثال افرادی که به بیماری کبد چرب گرید ۲ مبتلا هستند به طور مداوم در قسمت راست و بالای شکم احساس درد را تجربه میکنند. علاوه بر آن همیشه بیحال و خسته هستند و انرژی لازم برای انجام فعالیتهای روزمره را ندارند. از دیگر علائم کبد چرب گرید ۲ میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- عدم تمرکز و گیجی
- تورم پاها و شکم
- حالت تهوع
- زرد شدن چشم و پوست
- تورم رگهای خونی
- بیحالی و خستگی
- خارش
- خونریزی و اختلال در انعقاد خون
- بیاشتهایی و کاهش وزن
علائم خطرناک کبد چرب
افرادی که به سلامتی خود چندان اهمیت نمیدهند و انجام چکاپ و آزمایشات را پشت گوش میاندازند باید بدانند که اگر علائم کبد چرب در مراحل ابتدایی جدی گرفته نشود و درمانی برای آن صورت نگیرد به مرور پیشرفته شده و میتواند به مشکلات غیر قابل درمان و برگشت ناپذیر تبدیل شود. برخی از علائم خطرناک کبد چرب عبارتند از:
- افزایش زردی چشم و پوست
- تورم در پاها
- اختلال در خواب
- حالت استفراغ و تهوع
- کاهش وزن ناخواسته
- کم شدن اشتها
- خارش شدید پوست
- تیره شدن ادرار
- کم شدن اشتها
- خونریزی در کبد
- احساس درد شدید در سمت راست بالای شکم
- تغییر خلقوخو
کلام آخر
کبد یکی از اعضای حیاتی بدن است که در صورت داشتن رژیم غذایی غلط و سبک زندگی نامناسب، به محلی برای تجمع چربیها تبدیل میشود و در نهایت بیماریها و دردسرهای مختلفی را به بار میآورد. علائم کبد چرب در افراد مختلف با توجه به جنسیت و شرایط بدنی آنها متفاوت است. اما به طور کلی وجود هر یک از این علائم میتواند زنگ خطری برای افراد باشد که پس از مواجهه با آن باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و با انجام چکاپ و آزمایش، روند درمان را در پیش بگیرند.